Väri ja sisus vaihtelevat.

Käytetty (elämää nähnyt).

Historia:

Sodanjälkeisessä jaetussa Saksassa jatkui kypärien valmistus omaan- ja viennintarpeisiin. Itäisessä saksassa tuotettiin sodanaikana prototyyppiasteelle kehitettyä mallia, joka nykyään tunnetaan itä-saksalaisena kypäränä M/56. Länsi-saksassa jatkettiin sodanaikana käytössä olleen M/40 tyyppisen M/53 kypärän tuotantoa, alkuun rajajoukkojen ja myöhemmin myös armeijan tarpeisiin.

Kupu prässättiin muodoltaan kuten M/40 kypärät ja liepeen reunat taivutettiin kaksinkerroin sisäänpäin jäykistämään kypärän reunaa. Sisuksen kiinnitysreikien sijainti pysyi entisillä paikoillaan ja alkutuotannossa lävistettiin kuvun sivuille ilmastointireiät, joiden ympärille prässättiin jäykisterengas. Teräksen laatu oli pehmeämpää kuin sodanaikaisissa malleissa ja kuoren paksuutta oli hieman myös ohennettu. Kypärät maalattiin himmeäkiiltoisella kenttävihreällä maalilla, johon ei kuitenkaan enää sekoitettu karhennusjauhetta.

Kypärän sisusta yksinkertaistettiin jättämällä ulompi sisuksen vanne kokonaan pois ja kiinnittämällä sisus suoraan sisemmällä, fiiberistä valmistetulla vanteella kypärän kupuun. Sisuksen nahkahuppu ommeltiin vanteeseen kiinni ja pehmusteena hupun ja vanteen välissä kiersi huopanauha. Otsankohdalla huopanauhan tilalla oli vaahtomuovinen pehmustekappale. Sisuksen kiinnitysniitit pysyivät sota-aikaisien mallisina, mutta olivat rakenteeltaan hennompia ja ohuemmasta metallista valmistettuja. Usein myös niitin vastapuolelle sijoitettu tukilevy valmistettiin alumiinista teräksen sijaan.

Leukahihna ommeltiin suoraan sisuksen vanteeseen ja kiinni pysyminen varmistettiin vielä niittauksella. Leukaremmissä oli yksipiikkinen säätösolki ja erillinen niittaamalla kiinnitetty nahkaläppä suojaamassa ettei metallinen solki koskettaisi suoraan ihoon.

Käyttö Suomessa

Sodan jälkeisten kypärien hylkäysten vuoksi oltiin Suomessa tilanteessa, ettei kypärien määrä riittäisi liikekannallepanotilanteessa taisteleville joukoille. 50-luvun alussa käynnistettiin suunnitelmat uusien kypärien hankkimiseksi puolustusvoimille ja valmistusta tiedusteltiin kotimaisilta metallialan yrityksiltä, sekä tieto mahdollisesta ostohalukkuudesta ulkomaankauppaliitolle toimitettavaksi eteenpäin. Ensisijaisesti pyrittiin löytämään kotimainen valmistaja ja pitäytyä joko saksalaismallisessa tai suomessa aiemmin valmistetussa M/40 mallisessa kypärätyypissä. Verotuksellisista syistä johtuen olisi kannattavaa myös hankkia kypärät puolivalmisteina ja koota sisukset varikkotyönä.

Suomalaisia yrityksiä ei kypärien valmistus sillä hetkellä kiinnostanut, tai ei muuten ollut mahdollista. Hinnaltaan edullisin ulkomaalainen tarjous tuli Saksasta Hans Römer-tehtaalta, joka tarjosi ostettavaksi uutta saksalaismallista M/53 kypärätyyppiä. Joulukuussa 1955 tilattiin välittäjän kautta 50 000 kypärää jotka tuli toimittaa kahdeksan kuukauden sisällä maahan.

Osa kypäristä toimitettiin täydellisenä, mutta myös pelkkiä kupuja on kuulunut runsaasti toimitukseen. Kupuihin kiinnitettiin sisukset varikon toimesta käyttäen kotimaassa valmistettua m/53 kypärän tyyppistä Friitalan Nahan valmistamaa sisusta. Varikon kokoamissa kypärissä sisuksen niitteinä yleensä käytettiin kapeakantaista teräksistä haaraniittiä jonka alle sijoitettiin tukilevy. Usein vielä leukahihnan kohdalle kuvun sivuun lävistettiin ylimääräiset reijät joista sisuksen kiinnipysyminen varmistettiin haaraniitillä.

Suomeen toimitetuissa kypärissa M/55 ei valmistajan toimesta ole minkäänlaisia stanssattuja, tai muita merkintöjä kypärän kuvussa. Ainoastaan sisuksen nahkahuppuun on yleensä musteleimauksella merkitty koko senttimetreinä.

Kypärä M/55 oli uusinta kypärämateriaalia Suomessa ja otettiin välittömästi koulutuskäyttöön. Vähitellen 60-luvun lopulla syrjäytti kotimaassa valmistetut, ja Ruotsista hankitut M/40 tyyppiset kypärät, aiemmin käytetyt saksalaismallit. Huonokuntoisimpia eriä myytiin, sekä peruskorjattiin myöhempää käyttöä varten ja varastoitiin valmiusvarastoihin, joissa sitä edelleen on varastoituina huomattavia määriä.

Kirjoita arvostelu

HUOM: HTML-koodia ei käännetä!
    Huono           Hyvä

Saksalaismallinen m-55 teräskypärä

  • Tuotenumero: 5087
  • Saatavuus:
    Varastossa
  • 95.00€
  • Veroton: 76.61€

Vaihtoehdot


Katso myös nämä tuotteet

Preussilainen piikkikypärä

Preussilainen piikkikypärä

"Pickelhaube" Laadukas kopioKOKO N.60   ..

170.00€
Veroton: 137.10€

Teräskypärä Tsekkoslovakialainen M/34

Teräskypärä Tsekkoslovakialainen M/34

Väri : musta.KäyttämätönKäyttö SuomessaTalvisodan loppupuolella ja välittömästi sodan jälkeen myön..

110.00€
Veroton: 88.71€

SA taisteluvyö m-60

SA taisteluvyö m-60

Sisältää kaksi nahkaista  uudenkarheeta irtohihnaa Vyö ovat valmistettu 1960 luvulla. ..

65.00€
Veroton: 52.42€

6kpl. irtohihnoja

6kpl. irtohihnoja

6kpl. käyttämättömiä SA irtohihnoja. ..

20.00€
Veroton: 16.13€

SA-leipälaukku

SA-leipälaukku

Käyttämätön. ..

20.00€
Veroton: 16.13€

Sa-reppu

Sa-reppu

"sipulisäkki". Valmistettu 60-luvulla. Väritys hieman vaihtelee. Käyttämätön. ..

29.50€
Veroton: 23.79€

Sa-sadeviitta

Sa-sadeviitta

Suomen armeijan käyttämä maastokuviollinen sadeviitta. Pieni erä. Käyttämätön...

35.50€
Veroton: 28.63€

SA kenttälapio m-58

SA kenttälapio m-58

Pituus varsineen 0,65 m Paino varsineen 1,40 kg Terän pituus 0.22 m Terän leveys 0,16..

42.00€
Veroton: 33.87€